Monday, May 27, 2019

Zdraví (13. - 19.5.2019)

Strava

Dieta s nízkým obsahem tuku (max. 20% kalorií, přijatých ve formě tuku), podobná té, kterou lékaři doporučují pro zdraví srdce, je také spojena s nižším rizikem úmrtí (až o 21%) na rakovinu prsu.

Nahrazení červeného masa rybím, tak aby bylo dosaženo doporučených 350 gramů ryb týdně (z nich cca 200 gramů z mastných ryb), vede u mužů nad 50 ke snížení kardiovaskulárního rizika.
U žen v plodném věku zase může konzumace ryb s větším množstvím methylrtuti poškodit vývoj mozku u nenarozených dětí.
To hrozí například v případě, kdy je tuňák jediným druhem konzumované ryby, protože obsahuje menší množství mastných kyselin a může obsahovat vetší koncentrace methylrtuti.
Největší zdravotní přínos plyne z konzumace pouze mastných ryb (např. sleďů a makrel) nebo směsi mastných a ostatních ryb (jako je platýs velký nebo treska), menší zdravotní přínos je dosažen konzumací pouze ostatních ryb.

Pravidelné užívání glukosaminu je pravděpodobně spojeno s až o 15% nižším rizikem kardiovaskulárních onemocnění.

Užívání nízkých dávek aspirinu u jedinců bez srdečního onemocnění je spojeno se zvýšeným rizikem krvácení v lebce.

Fyzická aktivita

Lidé, kteří uvádějí, že mají pomalejší chůzi, mají kratší délku života než rychlí chodci, a to bez ohledu na váhu. Jedinci s podváhou a uváděným pomalým tempem chůze mají nejkratší délku života.

Spánek

Chronická nespavost, která postihuje přibližně 10 procent dospělých, má přímý negativní vliv na kognitivní funkce osob ve věku 45 a více let, nezávisle na účinku jiných zdravotních problémů.
Tyto kognitivní problémy souvisejí především s deklarativní pamětí (paměť pojmů, událostí a faktů).

Kouření

Kuřáci, kteří mají mozkovou příhodu, mají mnohem větší pravděpodobnost (až o 29%), že budou mít další, pokud nepřestanou kouřit, nebo alespoň spotřebu cigaret nesníží.

Mozek

Starší jedinci, kteří se pravidelně účastní slovních a číselných hádanek, mají mladší mozek.
Čím častěji se dospělí ve věku 50 let a více věnují hrám jako křížovky a sudoku, tím lepší jsou jejich mozkové funkce.
Lidé, kteří se zabývají slovními hádankami, mají na testech hodnotících gramatické uvažování mozek o deset let mladší než by odpovídalo jejich věku, a o osm let mladší u testů krátkodobé paměti.

No comments:

Post a Comment