Wednesday, May 1, 2019

Zdraví (15. - 21.4.2019)

Strava

Výzkum z University of Illinois provedený na myších ukázal, že konzumace znovu použitého oleje může u rakoviny prsu vést až ke čtyřnásobně rychlejšímu metastázování (ve srovnání s myšmi, krmenými čistým sojovým olejem).

Nově publikovaná studie ukázala, že zvýšená konzumace omega-6 nasycených mastných kyselin snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Lidé, kteří vynechávají snídani a večeří těsně před spánkem, mají 4 až 5 krát vyšší pravděpodobnost vzniku komplikací (vyšší riziko smrti, dalšího infarktu atd.) v následujícím měsíci po prodělaném infarktu.

I konzumace mírného množství červeného a zpracovaného masa (párky, šunka, slanina...) zvyšuje pravděpodobnost vzniku rakoviny tlustého střeva. Podle studie projektu UK Biobank je i průměrná konzumace 76 gramů červeného nebo zpracovaného masa denně, ve srovnání s průměrnou konzumací 21 gramů denně, spojena s tímto rizikem zvýšeným až o 20 procent.

Fyzická aktivita

Klidová tepová frekvence 75+ úderů za minutu ve středním věku je spojena s dvojnásobným rizikem předčasné smrti. A zvýšená klidová frekvence v 50ti je zase spojena se zvýšeným rizikem onemocnění srdce v následujících 11ti letech.

Podle výzkumu z University of California cvičení během pozdního rána vede ke zvýšenému množství kyslíku v buňkách a má na tělo více omlazující účinek než cvičení v jiných částech dne.

Podle studie z Boston University Shool Of Medicine i lehká fyzická aktivita redukuje stárnutí mozku a pomáhá uchovávat větší objem mozku. Každá hodina týdně navíc, strávená lehkou fyzickou aktivitou, je spojena s přibližně o 1,1 roku mladším mozkem.

Domácí práce také pomáhají s udržováním mladšího mozku. I lehké aktivity, které trvají pouze minutu či dvě, mají účinek. Lidé, kteří provedou alespoň 10000 kroků denně, mají ve srovnání s těmi, kteří v průměru ujdou okolo 5000 kroků, cca o 0,35 procenta větší objem mozku - tzn. o 1,75 roku mladší mozek.

No comments:

Post a Comment