Monday, May 13, 2019

Zdraví (29.4. - 5.5.2019)

Strava

Lidé, kteří konzumují více červeného, zpracovaného masa, nebo prostě konzumují více živočišných bílkovin než rostlinných proteinů, mají větší šanci na úmrtí při chronickém onemocnění.
Ti, kteří konzumují 200 gramů a více zpracovaného masa denně (nebo přijímají většinu bílkovin z masa) mají až o 23% vyšší riziko předčasného úmrtí.
Ale ne všechny živočišné bílkoviny jsou spojeny s vyšším rizikem úmrtí - lidé, kteří přijímají bílkoviny z vajec, nebo mléčných výrobků, se mohou tomuto riziku vyhnout.
Lidé, kteří konzumují hlavně rostlinné bílkoviny mají ale tendenci přežít ty, kteří je přijímají hlavně ve formě živočišných bílkovin.

Lidé, s dietou založenou na rostlinách, mají nižší riziko onemocnění ledvin, a to až o 14%, ve srovnání s těmi, kteří takovou stravu konzumují zřídka.
Pokud je ale tato vegetariánská strava nezdravá (škrobnatá, sladká), je toto riziko až o 11% větší ve srovnání s nejzdravější stravou (9 až 10 porcí celozrnných potravin, ovoce jako jablka, hrušky a pomeranče; tmavá, listová zelenina, sladké brambory a brokolice; ořechy a přírodní arašídové máslo; a luštěniny jako fazole a čočka).

U osob starších čtyřiceti let je vysoká hladina cholesterolu spojena se zvýšeným rizikem nejběžnější formy glaukomu.

Vlašské ořechy ve spojení se stravou s nízkým obsahem nasycených tuků mohou pomoci u osob s rizikem kardiovaskulárních onemocnění snížit krevní tlak.

Oligosacharidy z brusinek (např. brusinková šťáva) mohou pomoci předcházet infekcím močových cest.

Vysoký příjem fenolických kyselin - spojených se zdravou výživou - je spojen se sníženým rizikem postmenopauzálního karcinomu prsu. Typ kyseliny hydroxykořičné v kávě, ovoci a zelenině má nejsilnější inverzní vztah k riziku rakoviny prsu.

Vitamín D může pomoci u lidí s astmatem a chronickou obstrukční plicní chorobou s dýchacími problémy.

Kouření

Ukončení kouření cigaret u žen v menopauze je spojeno s významně sníženým rizikem rakoviny močového měchýře.

Delší trvání pasivního kouření je u nekuřáků spojeno s rizikem vysokého krevního tlaku.
Pasivní kouření doma nebo v práci je spojeno s o 13% zvýšeným rizikem hypertenze.
Expozice pasivnímu kouření po dobu deseti nebo více let je spojena se 17% zvýšeným rizikem hypertenze.

Cvičení

Ranní cvičení mírné intenzity zlepšuje, ve srovnání s nepřerušovaným sezením, kognitivní výkon jako je rozhodování v průběhu dne.
Ranní cvičení také může v kombinaci s krátkými přestávkami s lehkými procházkami zlepšit krátkodobou paměť.

Dvě třetiny pacientů se srdečním selháním mají kognitivní problémy. Cvičení může u těchto lidí zlepšit paměť.

Spánek

Chronický krátký spánek (pravidelně méně než 7 hodin za noc) je spojen se zvýšeným rizikem ucpaných tepen, srdečního onemocnění a tím i zvýšené morbidity a mortality.

Ostatní

Život o samotě je spojen s běžnými mentálními poruchami, bez ohledu na věk nebo pohlaví.

Starší lidé se špatným čichem mají ve srovnání s těmi, co tento problém nemají, až o 46 procent vyšší riziko úmrtí v průběhu 10ti let po testování čichových schopností.

No comments:

Post a Comment