Saturday, May 18, 2019

Zdraví (6. - 12.5.2019)

Fyzická aktivita

Dospělí s nelepší tělesnou zdatností mají nejnižší riziko vzniku rakoviny plic a kolorektálního karcinomu (o 77% respektive 61% nižší).
U jedinců, u kterých se vyvine rakovina plic nebo kolorektálního karcinomu, mají ti, kteří měli vysokou úroveň tělesné zdatnosti před diagnózou rakoviny, nižší pravděpodobnost úmrtí ve srovnání s lidmi s nízkou tělesnou zdatností (o 44% respektive 81% nižší).

Strava

Metaanalýza 46 stávajících studií ukázala, že konzumace sójového proteinu dokáže snížit hladinu LDL cholesterolu o 3 až 4 procenta.

Shrnutí více než 240 mezinárodních studií, publikovaných v tomto roce, ukázal, že konzumace 25-29 gramů vlákniny denně má ochranný účinek.
Největší užitek z vlákniny mají ale lidé, kteří jí konzumují vice jak 30 gramů denně (přibližně 10 půlšálkových porcí zeleniny, ovoce, zrn a luštěnin denně).
Konzumace více než 30 jedinečných druhů rostlin týdně zase produkuje nejhojnější a nejrůznorodější střevní mikroflóru.
Podle jednoho doporučení je to například 10 druhů zeleniny, pět druhů ovoce, tři druhy zrna, dva druhy luštěniny, dva druhy ořechů, dva druhy semen a dva druhy bylinek.

Višně odrůdy Montmercy by měly být u dospělých s metabolickým syndromem schopné snižovat systolický tlak, hladinu inzulínu a koncentrace inzulínu.
K tomuto efektu vede konzumace třešňové šťávy (30 ml koncentrátu smíchaného se 100 ml vody), a tobolky Montmorency (10 tobolek, tak aby odpovídaly obsahu antokyaninu ve šťávě se 130 ml).

DASH dieta, která má příznivý vliv na vysoký krevní tlak, může také u osob mladších 75 let snížit riziko srdečního selhání.

Pití šesti nebo více káv denně může zvýšit riziko srdečních onemocnění až o 22%.

Pití vody, kontaminované arsenem, může u mladších dospělých vést k zesílení pravé komory srdeční.

Váha, Diabetes

Diabetes 2. typu je u mužů spojen se zvýšeným rizikem vzniku  u 11ti typů rakoviny a u žen u 13ti typů. Muži a ženy s diabetem mají o 34% a 62% vyšší riziko vzniku rakoviny než muži a ženy v obecné populaci.

Lidé ve věku 60ti let s obezitou mohou očekávat ve srovnání s lidmi stejného věku a normální hmotností až o 6 let více zbývajícího života s omezením tělesných funkcí.
Tito lidé také mohou očekávat o 3,5 roku delší období s omezením týkajícím se aktivit dennodenního života.

Spánek, Mysl

Dobrá kvalita spánku a dobrá nálada vedou ve stárnutí k dobré pracovní paměti.

U lidí ve věku 80 let a starších je dennodenní zažívání hněvu spojeno s vyšší úrovní zánětu a chronickým onemocněním.

Ostatní

Odstranění slepého střeva je spojeno s až trojnásobně vyšším rizikem vzniku Parkinsonovy choroby. 

Užívání statinů před a po diagnóze kolorektálního karcinomu je spojeno s nižším rizikem předčasné smrti, a to jak z důvodu rakoviny, tak i z jiných příčin.
Užívání statinů před diagnózou je spojeno s 15% nižším rizikem předčasného úmrtí z jakékoli příčiny a o 18% nižším rizikem úmrtí na rakovinu. 
Užívání statinů po diagnóze je spojeno se 14% nižším rizikem smrti ze všech příčin a 21% nižším rizikem úmrtí specifických pro rakovinu.

No comments:

Post a Comment