Sunday, November 8, 2015

Přímo zobrazené exoplanety a exoplanetární kandidáti (7.) - LkCa 15 b, c


  • Souhvězdí: Býk
  • Vzdálenost: přibližně 473 sv. let 
  • Hmotnost: 0,97 hmotnosti Slunce 
  • Stáří: mezi 1 - 4 miliony let
  • Povrchová teplota: asi 4900 stupňů Celsia

Planeta b

  • Doba oběhu: asi 110 let (40000 dní)
  • Hmotnost: přibližně 5 - 7 hmotností Jupitera
  • Povrchová teplota: více jak 1000 stupňů Celsia
  • Vzdálenost planety od hvězdy: 13,6 - 17,8 AU

Hvězda se nachází v prostoru nově vznikajících hvězd, známém také jako Taurus Molecular Cloud 1Protoplanetární disk, obklopující tuto vznikající hvězdu, byl poprvé vyfotografován v roce 2010 za pomocí teleskopu Subaru, nacházejícího se na Havaji. O rok později byl oznámen objev planety, obklopené oblakem plynu a prachu,  vznikající v tomto disku. K pozorování tohoto objektu byl použit desetimetrový Keckův teleskop.
Jedná se zatím o nejmladší pozorovanou vznikající planetu. Hvězdu obíhá přibližně uprostřed mezery v disku, ne v blízkosti vnitřního okraje, což může znamenat, že u tohoto vnitřního okraje existuje další vznikající planeta.
Tato planeta také stále konzumuje okolní materiál, takže její výsledná hmotnost bude ještě vyšší. Mohla by se zastavit přibližně na deseti Jupiterech, a planeta by se měla v budoucnu přesunout ještě blíže hvězdě. V samotném disku je ještě materiál přibližně o hmotnosti 55ti Jupiterů.


Planeta c

V roce 2015 byl oznámen objev druhé planety u této hvězdy. Objevitelský tým použil snímky, získané mezi lety 2009 a 2015. Byla objevena také třetí, potenciální, planeta, obíhající hvězdu po eliptické dráze. Pro objev bylo použito kombinované pozorování v infračerveném spektru za pomocí teleskopu Large Binocular Telescope a analýzy spektrální čáry H-alfa, provedené za pomocí Magellan Telescope.

Během tohoto pozorování byl identifikován horký plyn (s teplotou okolo 9,700 °C), nabalující se na planetu b. Při analýze dat byly také objeveny další podobné emise, a to v mezeře v disku, široké asi 50 astronomických jednotek. Po několika pozorováních byly tyto emise identifikovány jako další planeta. Třetí zdroj emisí je také s největší pravděpodobností planeta, zatím ale nepotvrzená.


Snímek, pořízený za pomocí kamery HiCIAO, umístěné na teleskopu Subaru. Lze na něm vidět protoplanetární disk. (Credit: Copyright MPIA (Christian Thalmann) & NAOJ)
V levé části je vidět prašný disk okolo hvězdy, s průrvou uprostřed. Vpravo se nachází rozšířený pohled, složený ze dvou snímků (modrá: 2.1 mikronů; červená: 3.7 mikronů). Modrá barva reprezentuje planetu. (Credit: Kraus & Ireland 2011)
Na těchto snímcích je vidět pohybující se planeta (s teplotou vyšší než její okolí), nabalující na sebe další hmotu. (Credit: Kraus & Ireland 2011)
Kombinace snímků, získaných za pomocí Large Binocular Telescope a Magellan Telescope (Colored data: Stephanie Sallum; Greyscale image: sub-millimeter data published in Isella et al. 2014)
Vznikající planety v představách malíře (Credit: Karen L. Teramura, UH IfA)

No comments:

Post a Comment