Monday, April 24, 2023

Zápisky z cesty do Thajska 2014

Bangkok - Při návštěvě Bangkoku je nejlepší volbou pro cestování po městě SkyTrain. Strávili jsme zde první noc před odletem přímým letadlem do Krabi na jihu. Cestování vlakem je sice jednou z možností, ale záleží na tom, kolik máte času. Cenový rozdíl není výrazný, takže pokud chcete ušetřit čas, je lepší volbou letět.

Mé první Pad Thai v životě 
Khaosan Road, známá turistická atrakce
Z letiště v Krabi jsme se minivanem vydali do naší první destinace, na ostrov Ko Lanta. Ostrov je výborným místem pro aklimatizaci, protože zde není mnoho turistů. Půjčili jsme si skútr, prozkoumali džungli a projeli se na slonovi. První české slovo - "děkuji" - jsem slyšel od místní dívky, když jsem si koupil koktejl.


Po několika dnech jsme se přesunuli na ostrovy Phi Phi, kde bylo turistů podstatně více. A tam nás okradla opice :-). Nicméně jsme si užili návštěvu pláže Maya, kde se natáčely některé scény z filmu Pláž. Šnorchlování a návštěva Monkey Beach byly také fantastické.


V severní zátoce jsme se projeli na kajaku a opět navštívili Monkey Beach, což byl skvělý zážitek. 


Odtud jsme se přesunuli na Phuket, kde bylo také hodně turistů, a kde jsme si odpočinuli a ubytovali se poblíž příjemného rastafariánského baru.


Cestovní kanceláře nabízejí na ostrově zajímavé výlety, a tak jsme se rozhodli jeden z nich vyzkoušet. Stálo to za to, viděli jsme Wat Suwannakuha, jeskyni s velkým zlatým ležícím Buddhou, rybářskou vesnici Ko Pan Yi, ostrov Jamese Bonda a projeli se na kajaku, to vše během jednoho dne.


Na druhém soukromém výletě s místním taxikářem a majitelem rastafariánského baru jsme navštívili sochu Velkého Buddhy a místní buddhistický chrám.


Nakonec jsme odletěli zpět do Bangkoku, kde jsme strávili poslední den. Navštívili jsme centrum města a chrámový komplex Wat Pho, v němž se nachází největší socha ležícího Buddhy na světě. 

Odpoledne nás řidič tuk-tuku zavezl do Wat Saket, Zlaté hory, dalšího buddhistického chrámu, a Wat Intharawihan, se stojící sochou Buddhy. 


Po diskuzi s řidičem se nám podařilo usmlouvat nižší cenu. Tím, že jsme alespoň deset minut projevovali zájem o práci místních krejčích, se nám podařilo snížit cenu výletu o několik desítek bhátů. A od jednoho místního krejčího jsem slyšel další české slovo - "košula" :-)

Řeka Chao Phraya při západu slunce

ěhem naší cesty probíhaly v Bangkoku velké protivládní protesty, které zablokovaly mnoho silnic. Den po našem odjezdu bylo vyhlášeno stanné právo.

Protivládní protesty v Bangkoku v lednu 2014

Pár dalších zajímavostí: 

 - Po příjezdu do Bangkoku mne překvapily malé banány, po jednom zabalené v igelitu - velmi zvláštní :-)

 - Druhá věc byla vysoká vlhkost a teplota, když jsme opustili klimatizovanou letištní halu. Ve městě byla také cítit vůně koření.

 - Jídlo bylo úžasné a moje nejoblíbenější polévka byla Tom Yam Kung. Pochutnal jsem si také na Pad Thai, polévkách se skleněnými nudlemi, palačinkách a různých koktejlech.

 - Snídani jsme si obvykle kupovali v 7-Eleven, kde nám jídlo ohřívali v mikrovlnné troubě v obchodě. Jedním z jídel, které vynikalo, byl krevetový hamburger, a také nám chutnalo pivo Chang.

 - Zjistili jsme však, že thajské jídlo není nejlepší na léčení kocoviny, zejména když jsme měli chuť na něco mastného. Dokonce i hamburgery pro nás byly příliš zdravé :-).

Videa z naší cesty najdete zde

No comments:

Post a Comment