Thursday, April 27, 2023

Zápisky z cesty na Seychely 2016

Seychely jsou ostrovní stát ležící v Indickém oceánu, přibližně 4,5 stupně jižně od rovníku. Měnou je seychelská rupie (cca 1,8 Kč, tj. 0,076 USD). Podnebí je zde celoročně vyrovnané - občas se tedy vyskytne deštivé počasí, ale není to problém, protože počasí je stále teplé a déšť netrvá dlouho. Deštivé počasí tam může být nádherné - zažili jsme ho během naší cesty a můžete si ho prohlédnout na videu níže:

Déšť na Petite Anse
Zlatý vodopád na Petite Anse
Déšť občas vytváří v horách dočasné vodopády

Protože Seychely leží velmi blízko rovníku, den má po celý rok téměř stejnou délku - pro mě bylo dost nezvyklé (když jste v létě zvyklí vidět západ slunce o několik hodin později) vidět západ slunce v 18 hodin. 

Noční obloha - Měsíc není šikmý, jen leží, podobně jako souhvězdí Orion, díky poloze blízko rovníku. Z ostrovů můžete pozorovat také Alfa Centauri a souhvězdí Crux - objekty jižní oblohy.

Mahé


Strávili jsme zde dva týdny - na začátku dubna 2016, v krásném  Chant Doiseau - soukromém domě pro 8 osob (nás bylo 5) s terasou a zahradou.

Interiér
Zahrada

Doprava


Okolí jsme se snažili prozkoumat pěšky, ale nebylo to moc bezpečné, nebo to alespoň vypadalo nebezpečně, kvůli úzkým silnicím s mnoha zatáčkami, většinou bez chodníků. Rychle jsme se vzdali dalších pokusů v tomto druhu průzkumu. 

Poté jsme zkusili autobusovou dopravu - levný druh dopravy (5 rupií za lístek) starými autobusy značky Tata. Nevýhodou je nutnost čekat na autobus, protože autobus nemusí přijet v daný čas (to se může stát nejspíš jen na hlavním autobusovém nádraží ve Victorii). Jízda autobusem je někdy zábavná, jako jízda na horské dráze, zejména v hornatém vnitrozemí (viz video níže). Jednou, když jsme jeli autobusem, dokonce utrhl zpětné zrcátko u osobního auta, přijíždějícího v protisměru - silnice jsou tam opravdu velmi úzké :-).

Jízdy autobusem

Většina autobusových zastávek je jen namalovaná na silnici. A pokud chcete řidiči říct, aby zastavil, musíte buď použít zvonek (který je většinou umístěn blízko sedadel), nebo zavolat "devan".


Půjčování aut


Nejlepší volba. Relativně levné (kolem 40-50 eur na den) a můžete jet, kam chcete a kdy chcete. Auta jezdí po levé straně - jako ve Velké Británii.

Pro navigaci jsme používali jednu offline mapovou aplikaci - nezobrazuje moře, takže při hledání kanceláří trajektů Cat Cocos to bylo mírně matoucí. Silnice jsou tam zobrazeny perfektně (až na jeden, dva případy - například přestavěná křižovatka) - takže pro nás byla aplikace opravdu užitečná. 

Alkohol


Pití před polednem (přesný čas si nepamatuji) je zakázáno. Pivo je tam drahé (50 a více rupií za 0,5 l), ale na druhou stranu můžete ochutnat piva z různých koutů světa - Jižní Afriky, Srí Lanky, Indie, Austrálie, Itálie, České republiky.... Každopádně Seychely drží druhé místo (hned za Českou republikou :-)) ve spotřebě piva na obyvatele. Společnost Seychelles Breweries Limited (SBL) sice během naší návštěvy výrobu piva zastavila, ale ochutnal jsem alespoň jedno místní pivo:


Ochutnat můžete také produkt jednoho místního lihovaru - proslulý rum ze zátoky Takamaka.

Jídlo


Ceny potravin jsou podobné českým, někdy mírně vyšší (např. hot dog v Beau Vallon - 25 SR, nebo melounová zmrzlina - 9 SR). 
Pokud chcete levné vařené jídlo, můžete vyzkoušet místní druh "fast foodu" - takeaways - místa, kde si můžete nakombinovat části jídla (maso - vepřové, kuřecí, ryby - např. s rýží nebo brambory + salát). Otevírají kolem poledne a jsou označeny nápisem "take away". Zde jsou například ceny, které jsem zaplatil za dvě jídla:

60 SR - rýže s kari + kuřecí maso s kari
40 SR - rýže, kuře, salát

Na Victoria marketu se dají koupit také opravdu levné ryby - červený snapper, nebo bonito - za porcovanou rybu jsme zaplatili cca 300 SR. Na Seychelách se vyrábějí i další potraviny, například vanilkový čaj nebo koření. V obchodním centru poblíž hlavního autobusového nádraží ve Victorii jsme našli i české zboží - sýry a další mléčné výrobky a české pivo.

český sýr
české pivo

Victoria


Hlavní město Seychel, nejmenší hlavní město na světě, má cca 26450 obyvatel. Můžete zde navštívit hinduistický chrám, který se nachází v těsné blízkosti městské tržnice. Další zajímavostí je hodinová věž Victoria Clocktower, stojící v centru města již téměř 100 let, nebo botanická zahrada.

Nebudu pokračovat ve výčtu dalších zajímavých míst, na internetu je spousta lepších popisů a průvodců.



Zvířata, příroda


Na souši se nevyskytují žádná nebezpečná zvířata. Žádní jedovatí hadi nebo něco podobného. Jako spolubydlící můžete potkat gekony. A přes den vidět netopýry, kteří létají na pobřeží, a v noci slyšet jejich křik a hádky. Můžete se také setkat s obřími želvami - některé z nich jsou v National Botanical Garden ve Victorii (pokud je chcete krmit, musíte zaplatit). Další jsou v Le Jardin Du Roi Spice Garden - můžete je krmit zdarma. A další jsou v ohradě na pláži Takamaka.


Stezky


Pokud chcete poznat místní přírodu zblízka, můžete vyzkoušet některé z místních procházek a stezek. Některé z nich mohou být kvůli vysokým teplotám a velkému výškovému rozdílu velmi namáhavé.

Vyzkoušeli jsme:

Pláže


Seychely jsou známé svými plážemi. A jsou opravdu nádherné. Snažili jsme se jich navštívit co nejvíc a byly úžasné, i když jsme tam byli v době velkých vln (bylo zábavné do nich skákat) a na břehu byla vyplavena spousta chaluh. I déšť tam může být pěkný, jak bylo zmíněno na začátku tohoto článku.

Zde je několik videí z pláží:

Užili jsme si také šnorchlování:


Praslin


Kromě Mahé jsme také navštívili Praslin. Dostanete se na něj snadno a rychle katamarány Cat Cocos - cesta trvá jen asi 90 minut. Během cesty na ostrov dělají společnost létající ryby.

Byli jsme tam v devítičlenné skupině a uvažovali jsme, že si na jeden den půjčíme minivan, ale rychle jsme zjistili, že jsou k dispozici jen malá auta. Takže pokud cestujete s větší skupinou lidí, doporučuji domluvit si tam cestu několik dní dopředu. Nakonec jsme cestovali pouze autobusem. 

Na Praslinu se nachází přírodní rezervace Vallee de Mai s největší populací endemického rodu palem Coco De Mer a žijí zde také endemičtí černí papoušci (viděli jsme jen jednoho z nich).

Ořech palmy Coco de Mer
Pokusili jsme se navštívit některé pláže, ale pomalé cestování autobusem bylo nevýhodou. Navštívili jsme však pláže Grand Anse a Anse Volbert.
Jen s přístupem na jednu pláž - Anse Kerlan - byl problém, je obklopena jedním hotelovým resortem, takže jsme se na ni nedostali.


Grand Anse

Závěr dne byl deštivý, ale s opravdu krásným západem slunce s bouřkovými mraky během cesty zpět na Mahé - viz video Z Praslinu na Mahé.

A to je vše. 

Další videa jsou k dispozici na mém youtube a nejlepší fotografie zde

No comments:

Post a Comment