Saturday, April 29, 2023

Zápisky z cesty na Mazury 2017

Mazury, polský region známý svými více než 2000 jezery propojenými kanály a řekami, jsou oblíbenou destinací pro jachting a vodní sporty. Jeho zvlněná krajina byla utvářena ledovci na konci poslední doby ledové a region je domovem různých druhů ptáků včetně čápů. Čapí hnízda můžete někdy vidět téměř každých pár desítek metrů.


Cesta


Naše cesta začala v Gizycku, kde jsme si pronajali jachtu. Než jsme se vydali na jachtu, navštívili jsme také Hitlerovo Vlčí doupě (strávil zde více než 800 dní).

Tam si můžete prohlédnout Hitlerův bunkr a místo, kde vybuchla bomba při spiknutí z 20. července. Fotografie z doupěte však nedovolují sdílet na internetu.

Začátek naší cesty směřoval na jih do Gizycka s jeho houpacím mostem. Navštívili jsme plovoucí rybárnu - "smażalnia ryb" - na jezeře Szymon, kde jsme si pochutnali na výborném candátovi, zelném salátu a pivu.


Naše cesta vedla kolem města Mikolajki do letoviska Galindia - pěkného místa s mnoha dřevěnými sochami věnovanými zaniklým baltským kmenům, Galindům. V letovisku je také restaurace s širokým výběrem piv.


Poté jsme dopluli k jezeru Śniardwy - největšímu polskému jezeru o rozloze 113,8 km2. Protější břeh tam není téměř vidět.



Nejjižnějším bodem naší cesty byl Niedzwiedzi Rog - dobře ukrytý přístav.


Poté jsme se vydali na zpáteční cestu na sever a cestou jsme se zastavili v několika krásných marínách.


Znovu jsme navštívili rybárnu u jezera Szymon, kde jsme měli další candáty, minuli jsme Gizycko a pokračovali více na sever.

Mamerki


V osadě Mamerki se nachází komplex nacistických bunkrů určených k opravám ponorek. Plánovaný kanál, kterým měly ponorky připlouvat, měl jezera spojit s Baltským mořem. 

Bunkry, které nejsou z vody vidět, se nacházejí v blízkosti břehu. Návštěvníci si zde mohou prohlédnout muzeum druhé světové války a pokochat se výhledem z vyhlídkové věže.


Kolem jezer žije spousta ptáků a někdy dokážou být opravdu otravní, jak můžete vidět na videu níže (plnohodnotná náhrada městských holubů, možná ještě horší):


Ačkoli je možné strávit průzkumem jezer celé týdny, náš výlet trval jen týden. Byla to moje první jachtařská zkušenost, která mě inspirovala k tomu, abych uvažoval o složení jachtařských zkoušek.

Návrat zpět


Po návratu domů mě překvapil značný rozdíl teplot a vlhkosti, připadal jsem si, jako bych dorazil do Itálie. Mazury leží téměř 500 kilometrů přímo na sever od Ostravy, což jsem si předtím neuvědomoval.

Další videa z naší cesty najdete zde

No comments:

Post a Comment